Castrarea, extrem de importantă pentru câine. Când se face, unde și de ce?

Castrarea sau sterilizarea animalului de companie nu reprezintă un moft din partea stăpânului, ci mai degrabă o necesitate și o procedură care îi va aduce multe beneficii în primul rând câinelui. În primul rând, trebuie să știm că sterilizarea se referă la înlăturarea organelor de reproducere la femele, în timp ce castrarea reprezintă același procedeu chirurgical, dar se realizează doar la masculi. În ambele situații, animalul dumneavoastră de companie va fi anesteziat total pe întreaga durată a acestui procedeu. 7 avantaje ale castrării / sterilizării
  1. Principalul motiv pentru care animalul trebuie castrat sau sterilizat este acela că datorită acestui procedeu, patrupedul dumneavoastră va fi mult mai sănătos. Riscul de a face cancer scade considerabil, atât la masculi, cât și la femele.
  2. În ceea ce privește masculii, castrarea este extrem de importantă și pentru că astfel, animalul nu va mai avea tendința de a deveni agresiv.
  3. La femele, sterilizarea le va face să nu mai intre în călduri. De obicei, cățelele au o perioadă cuprinsă între 3 și 5 zile în care vor avea un comportament destul de neplăcut. Sunt gălăgioase și au tendința de a urina peste tot, cu scopul de a atrage atenția masculilor.
  4. Un cățel castrat nu va mai avea tendința de a pleca în căutarea unei femele. În acest fel, nu veți mai sta cu grijă că animalul dumneavoastră poate fi rănit în luptele cu alți masculi.
  5. Câinii care sunt castrați sunt mult mai ușor de dresat. Devin mai atașați de stăpâni și sunt mai ascultători.
  6. Prin aceste proceduri se reduce considerabil riscul înmulțirii câinilor fără stăpâni, care în cazul în care nu sunt adoptați, ajung la eutanasiere.
  7. Și stăpânii au parte de beneficii la rândul lor, după ce decid să-și castreze animalele de companie. Pe durata sarcinii, o femelă are nevoie de îngrijiri suplimentare, ceea ce implică și costuri destul de mari.
Cât durează recuperarea și ce implică Pentru că totuși vorbim despre o intervenție chirurgicală, trebuie să știți că animalul dumneavoastră va avea nevoie de o perioadă de recuperare. Așadar, dacă locuiți la curte și de obicei câinele nu stă în casă, încercați ca măcar în primele zile după operație să evite să iasă în curte. Veterinarul vă va sugera ca în primele două săptămâni, câinele să nu depună niciun efort solicitant. De asemenea, ar fi indicat ca animalul să poarte un guler, pentru a nu linge locul în care a fost operat. Nu-l spălați cel puțin o săptămână, iar în cazul în care observați că ceva nu este în regulă cu locul operației sau comportamentul câinelui se schimbă în rău, mergeți de urgență la medicul veterinar.

Castrarea se face începând de la 5 luni

Veterinarii recomandă să așteptați cel puțin 5 luni până să castrați câinele. Bineînțeles că depinde și de rasa din care face parte animalul dumneavoastră. Câinii de rasă mare sau uriașă pot fi castrați chiar și în momentul în care împlinesc un an. La femele, sterilizarea se efectuează înainte ca acestea să aibă prima dată călduri, ceea ce înseamnă că procedura trebuie făcută începând de la vârsta de 5 luni și cel mai târziu la 10 luni.

300 de lei, cea mai ieftină castrare

Pentru că aceste procedee sunt chirurgicale, trebuie să știți că vor implica anumite costuri, care nu sunt chiar cele mai mici. Și aici se ține cont de greutatea animalului dumneavoastră. Pentru cele de rasă mică, castrarea sau sterilizarea încep de la 250-300 de lei, în funcție și de cabinetul ales. Pentru un câine de talie mare sau uriașă, prețul pentru un astfel de procedeu poate depăși 1000 de lei.

Citește și: