Care sunt vaccinurile pe care trebuie să le faci neapărat la pisici în România. Schema de vaccinare

Pisicile au şi ele nevoie de vaccinuri de-a lungul vieţii pentru a fi sănătoase. Multe dintre ele sunt chiar obligatorii, la fel cum se întâmplă şi în cazul câinilor.

Este foarte important ca persoana care îi administrează pisicii tale un vaccin să fie medic autorizat pentru că doar aşa va ştii să te cheme atunci când trebuie la rapel.

Care este schema de vaccinare la pisici?

Şi tot el îţi va monitoriza animăluţul de compania pe toata durata vieţii, dacă vrei să îi asiguri un trai sănătos şi în siguranţă.

Schema de vaccinare este relativ simplă, iar primul rapel se face undeva la vârsta de 12-16 săptămâni. La un an de la a doua injecţie, pisica se va vaccina din nou şi procedura va continua la fel an de an.

Este foarte important să nu se sară niciun vaccin dacă vreţi eficacitate şi protecţie garantată.

Primul vaccin la pisici se face pentru:

  • Gripa felină (virusul herpetic felin – FHV și calicivirusul felin FCV);
  • Virusul panleucopeniei feline (FPV);
  • Virusul leucemiei feline (FeLV).

Schema de vaccinare este completă abia după ce pisica ta va primi cel puţin două doze şi începând cu acel moment pisica ta va fi considerată a fi imunizată. De abia după acest moment sunt protejaţi de boli, ceea ce înseamnă că înainte de a doua doza, pisica trebuie protejată.

Nu trebuie să o lăsaţi să iasă afară şi nici nu trebuie lăsată în compania altor pisici. Dacă sunt animale energice, cere au nevoie să iasă constant, atunci îi puteţi scoate, dar să-i ţineţi izolaţi. Pentru că altfel tot efortul ar fi în zadar.

Medicul veterinar este cel care decide ce fel de injecţii îi trebuie animăluţului tău şi tot el te va chema la rapel. Oricum, nu trebuie să vă culcaţi pe o ureche şi să aşteptaţi un semn de la medic, ci este de datoria dvs să îl contactaţi.

Schema generală este aceea de rapel anual, însă medicul o poate rări, dacă aşa consideră.