Care sunt vaccinurile pe care trebuie să le faci neapărat la câini în România. Schema de vaccinare

Aşa cum oamenii se vaccinează împotriva bolilor şi maladiilor, la fel şi câinii au nevoie de ajutor şi trebuie vaccinaţi.

Schema de vaccinare se va stabili împreună cu medicul veterinar, cel care face şi injecţia în sine şi care vă va supraveghea animăluţul pe toata durata vieţii sale.

Ce vaccinuri sunt obligatorii la câinii?

Schema de vaccinare se face începând cu vârsta de 5-6 săptămâni şi continuă. Medicul ţine cont de vârsta acestuia, greutatea, istoricul, precum şi starea generală de sănătate.

Cea mai mare frecvenţă a bolilor pe care le fac animăluţele de la noi din ţară este parvoviroza. Aceasta este, din păcate, fatală şi se răspândeşte cu o rapiditate extraordinară.

Trebuie să vă aşteptaţi ca atunci când vă duceţi un câine la vaccin, medicul trebuie să îi facă un tratament de deparazitare internă, dar şi externă. Acest fapt implică şi unele costuri extra, dar sănătatea câinelui vostru este de departe cea mai importantă.

Parvoviroza este o boală extrem de periculoasă, care atacă inima şi poate aduce moartea extrem de rapid. Nu are un tratament cu şanse mari de reuşită, de aceea trebuie efectuat vaccinul.

Acesta se face de două ori, la o distanţă de două săptămâni. Apoi se vor face controale regulate şi medicul le va mai administra şi alte doze de-a lungul vieţii pentru a le întări imunitatea câinilor.

Ce este vaccinul polivalent şi cum se face?

Acesta se administrează puilor de câine, la două săptămâni după dota de vaccin. I se mai spune şi DHPPiL şi luptă împotriva următoarelor boli: D – distemper, H – hepatită infecțioasă, P – parvoviroză, Pi – paraimfluenza canină, L – leptospiroza.

Vaccinul antirabic este obligatoiru de făcut conform legii din România. Se administrează câinilor de 16 săptămâni şi se repetă anual. Rabia duce la paralizie, urmată de deces. Costă între 50 şi 100 de lei, depinde doar de locul unde îl faceţi, dacă este o clinică privată scumpă sau nu.

Care este schema de vaccinare la câinii de vârstă mică?

Conform sfaturilor specialiştilor, vaccinarea se face după a cincea săptămână de viaţă şi până la a opta, după următoarea schemă:

  • între 6-8 săptămâni: parvoviroză sau parvoviroză şi jigodie;
  • între 8-10 săptămâni: se repetă primul vaccin;
  • între 10-12 săptămâni: se face vaccinul polivalent, denumit DHPPiL;
  • între 12-14 săptămâni are loc rapelul la vaccinul polivalent, precum şi vaccinul antirabic.