Care este animalul național al României

V-aţi gândit vreodată care este animalul nostru naţional? Ei bine, acesta este râsul, o vietate despre care vom afla mai multe în rândurile care urmează.

Vorbim despre specia Eurasian Lyns, care este la bază o felină de talie medie şi cea mai mare dintre toate cele patru specii de râs care există.

Ce nu ştiai despre râs, animalul naţional al României

Corpul râsului este unul scurt, cu picioare lungi şi puternice, având laba piciorului adaptată pentru a merge pe zăpadă, fiind mare şi căptuşită. Coada sa este scurtă, cu vârful subţire, urechile cu un smoc negru la vârf, care este o trăsătură specifică rasei. Este “dotat” cu gheare ascuţite dar care sunt, atenţie, retractabile.

Blana sa este scurtă vara şi de o culoare roşiatică sau maro deschis, în timp ce iarna este groasă şi moale, de o culoare care variază de la gri până la maro. Au un desen vizibil sub gât, sub forma unui papion, pete negre pe blană, de diverse modele. Pot avea inclusiv dungi pe frunte sau pe spate.

Râsul este la bază un animal carnivor, prădător, care locuieşte în pădurile din zonele de deal sau munte, acelea la care este greu de ajuns, ei fiind însă buni căţărători.

Curiozităţi despre râs

Vânează de cele mai multe ori la nivelul solului. Pentru că au o vedere nocturnă foarte bine dezvoltată, râşii vânează cel mai bine pe timp de noapte. În rândurile care urmează vă prezentăm câteva lucruri interesante despre animalul naţional al României:

 • la noi în ţară, trăiesc undeva la 1500 de exemplare de râşi
 • greutatea lor medie este de 30 de kilograme, dar au existat şi râşi de 50-55 de kilograme
 • au o speranţă de viaţă de aproximativ 20 de ani
 • din cauza distrugerii habitatului natural prin defrişarea pădurilor şi râşii au avut de suferit şi numărul lor a scăzut considerabil
 • se mişcă foarte repede şi nu fac zgomot, de aceea îşi iau de cele mai multe ori prada pe neaşteptate
 • au mirosul şi auzul foarte bine dezvoltate
 • sar la o distanţă de patru până la şase metri în orice direcţie.

  Vrei sa adopti un animal?

  Adaugă emailul tău și află înaintea tuturor care sunt cele mai recente animale adaugate spre adopție. Uneori vei primi chiar și anunturi cu caini sau pisici de rasa!