Când devine o necesitate sterilizarea sau castrarea pisicilor

Sterilizarea nu este cel mai plăcut lucru pentru un animal, însă aşa veţi reuşi să curmaţi suferinţa eventualilor pui care sunt nedoriţi şi ar urma să ajungă în stradă.

Castrarea sau sterilizarea animalelor are rolul său şi unele avantaje. Un animal care a fost sterilizat nu mai este la fel de agresiv ca atunci când nu era, nu se mai luptă cu alte animale şi nu mai are simţul teritoriului la fel ca înainte.

Cum şi când se sterilizează pisicile?

Se ştie, însă, şi faptul că animalele sterilizate ajung să trăiască mai mult decât celelalte şi sunt chiar mult mai echilibrate.

Cel mai mare avantaj, desigur, este acela că astfel animalele nu se mai reproduc şi, până la urmă, acesta este efectul scontat. La pisici, sterlizarea se face după un anumit plan. Adică, acestea ajung la maturitatea sexuală la vârsta de un an sau în jurul acesteia.

Cel mai bun moment de a steriliza o pisică îl veţi afla doar după ce veţi discuta cu medicul veterinar, însă de obicei acest lucru se face odată ce animalul ajunge la maturitatea sexuală, adică după vârsta de un an. Sterilizarea timpurie este destul de controversată şi nu se recomandă sub nicio formă.

Dacă aveţi pisici care trăiesc în comunităţi mari, atunci trebuie să ştiţi că acestea trebuie să fie sterilizate cât mai rapid pentru că altfel riscaţi să aveţi neplăceri mari. Aşa veţi evita reproducerea necontrolată.

Citeşte şi:

Ce specii de papagali vorbitori există, cum arată ei și cât costă un exemplar. FOTO
Clinici veterinare deschise non stop în București. Harta completă a cabinetelor unde îți poți duce câinele sau pisica de urgență

Castrarea la pisici se face la fel indiferent de sexul animalului. Castrarea este procedeul prin care organele genitale şi glandele producătoare de hormoni sunt îndepărtate. La masculi, se face o incizie şi se deschide scrotul, iar la femele procedura este puţin mai complexă pentru că incizia se face la nivelul peretelui abdominal pentru ca ovarele să poată fi îndepărtate.