Manx

Greutate: 3– 6 kg
Înălțime: Medie
Blana: Scurtă / lungă
Culoare: toate culorile și paletele
Speranță de viață: până la 15 ani, dacă este îngrijită corespunzător

Această rasă provina din Isle of Man, o insulă ce face parte din Arhipelagul Britanic. Numele acestei rase vine de la locul de origine, Manx, și primele exemplare ar fi fost văzute în secolul al XVIII-lea, provenind de pe corabiile spaniolilor care au vrut să vină în Marea Britanie în urmă cu peste 300 de ani. Există, însă, o mulțime de povești pe tema acestui subiect, inclusiv cea că a apărut în urma încrucișării pisicii cu iepurii de pe insulă. Pisicile din rasa Manx au o genă care provoacă mutații la coadă, iar puii vin pe lume fără să o aibă și posesorii acestei rase au grijă ca de fiecare dată când împerechează pisici aparținând rasei Manx să fie folosite pisici fără coadă cu pisici care au coadă pentru că încrucișarea a două pisici care nu au coadă este, atenție, letală!

Personalitate pisicii Manx

Pisicile din această rasă seamănă foarte mult cu cele din British Shorthair. Este o pisică afectuoasă, care se înțelege foarte bine cu copiii și cu alte animale, inclusiv cu câinii. Se vor adapta imediat vieții de familie și duc o viață extrem de fericită ca animale de interior. Nu fac zgomot și nu necesită o îngrijire excesivă, fiind una dintre puținele animale capabile să se întrețină singure. Este o pisică jucăușă și afectuoasă, care adoră să se cațere și chiar să învețe comenzi simple.

Caracteristicile pisicii Manx

Afectiv cu familia 5/5
Nivel de năpârlile 2/5
Prietenă cu copiii 5/5
Prietenă cu alte animale 3/5
Sănătatea generală 3/5
Caracter jucăuș 4/5
Afecțiune către străini 4/5
Dresaj 3/5
Inteligență 4/5
Tendință de a mieuna   3/5

Probleme comune de sănătate

Este o rasă de pisici care poate avea mutații iar cea mai serioasă dintre acestea este mutația coloanei vertebrale, care afectează serios sănătatea exemplarului dumneavoastră. Alte probleme de sănătate cunoscute sunt mutațiile care afectează măduva spinării sau vezica urinară. Pot face blocaje intestinale din cauza tractului anal foarte îngust, de aceea procesul de adopție începe după patru luni, după ce se pot identifica și înlătura problemele grave de sănătate.

Țineți cont de aceste sfaturi dacă vreți să aveți un exemplar sănătos de Manx:

-lăsați-o să își facă singură igiena
-efectuați controale periodice
-adoptați animale doar după vârsta de 4 luni, după ce se fac toate testele
-este predispusă la obezitate, mare grijă la alimentație

Nu te grăbi să cumperi această rasă. Mai bine o adopți!

Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din secțiunea ”Adoptă o Pisică. Sunt șanse mari  să găsești Manx printre animalele oferite spre adopție.