Ciobănesc German

Ciobănescul german sau câinele lup, așa cum mai este cunoscut, este cea mai răspândită rasă de câini din lume. Se presupune că această rasă a apărut prin domesticirea lupului, dar este doar presupunere, nu s-a şi dovedit acest lucru. În Germania, este rasă națională.

Este un câine de talie medie spre mare, cu un corp atletic, musculos și puternic. Și capul este mare, dar crează un aspect armonios al câinelui prin forma sa. Botul are formă conică, iar nasul este întotdeauna negru. Ochii nu sunt nici prea mari, dar nici prea mici, sunt închiși la culoare, iar privirea ciobănescului german este întotdeauna inteligentă şi alertă. Și urechile sunt de dimensiune medie, cu vârfurile ascuțite, iar la maturitate, acestea vor fi mereu ridicate.

Caracteristici și informații generale ale rasei Ciobănesc German

Origine: Germania
Media de vârstă: 9-13 ani
Înalțime: 55-65 cm
Greutate: 27-43 kg
Temperament: Inteligent, curajos, afectuos
Dresaj: Se dresează foarte ușor
Boli specifice: Displazia de șold, torsiunea gastrică, epilepsia, diabetul
Culori: Negru, negru cu maro

Corpul se termină cu o coadă stufoasă și lungă. Blana are păr scurt, des și aspru la atingere. Nu are nevoie de multă îngrijire, nu trebuie spălat des, ci trebuie periat mai des atunci când năpârlește.

Este un câine care se adaptează ușor indiferent de locul în care este ținut, în apartament sau la curte, dar nu ar refuza niciodată o alergare sprintenă în jurul unui gard.

Cât de ușor se poate dresa un Ciobănesc german

Cel mai important aspect este acela că ciobănescul german este extrem de ușor de dresat, fiind una dintre cele mai inteligente rase de câini din lume. Cu dresajul potrivit, acest câine poate învăța să îndeplinească absolut orice sarcină care i se dă. De aceea, este neapărat nevoie de un dresaj făcut de o persoană cu experiență, care poate exploata la maximum capacitățile ciobănescului german.

Îi place la nebunie să-și mulțumească stăpânul și este extrem de ascultător. Are însă nevoie să înceapă ședințele de dresaj de la aproximativ două luni, pentru că va dura destul de mult până va învăța totul la perfecție. În niciun caz, nu abordați o atitudine dură cu el. Ciobănescul german răspunde foarte bine dacă îi dați comenzi monosilabice.

Sfaturi de la cineva care detina un Ciobanesc German

Ciobanestii germani sunt niste bucati de energie, care abunda pana cand ajung la 1.5 – 2 ani. In cazul in care il tii in apartament, trebuie sa ii faci cel putin doua plimbari pe zi de o ora sau doua pentru a-i consuma energia. Daca are un spatiu mai mare, vor fi necesare plimbari mai lungi cel putin o data pe zi pentru a se bucura de actiune.

Dresajul este esential (daca stii sa il dresezi, fa-o tu, insa daca nu, adu-l pe cineva care sa il instruiasca), deoarece sunt caini inteligenti care isi dau seama daca sunt condusi. Intrarea in contact fizic este importanta, deoarece ei inteleg mai bine prin intermediul acestuia decat prin cuvinte. Atunci cand sunt in grup, discutiile dintre ei sunt, de obicei, fizice, precum impinsul, lovitul sau muscatul. Cand folosesti cuvantul “nu”, asigura-te ca il corelezi cu ceva care sa ii distraga atentia de la faptul pe care il face. Nu inseamna sa il bati, insa putin impuls sau finut, dar ferme, poate face minuni. Cand aveam cainele meu, ii puneam degetele langa ureche cand facea ceva nepotrivit, in timp ce il certam. Dupa cateva luni, a inceput sa asocieze “nu” cu “un sunet neplacut care ma deranjeaza”.

Personalitate

Caracteristica de bază a ciobănescului german este aceea că se atașează extrem de tare de stăpânii săi, pe care îi va apăra cu prețul vieții. Este extrem de inteligent, foarte curajos și poate deveni cu adevărat cel mai bun prieten al omului. Loialitatea și afecțiunea față de stăpâni sunt cu adevărat ieșite din comun. Va fi în permanență atent la tot ce se întâmplă în jurul lui, dar și în preajma familiei, ca nu cumva vreunul din membri să se afle în pericol.

Este liniștit, ascultător și jucăuș și se înțelege perfect cu copiii.

Menține distanța față de persoanele străine, dar nu le va scăpa din ochi. Va reacționa foarte agresiv dacă acestea pot răni vreun membru al familiei.

În ceea ce privește relația cu alți câini sau cu alte animale de companie, ciobănescul german este destul de calm, mai puțin în cazurile în care este provocat.

Puii de Ciobănesc german

Femela dă naștere la aproximativ 8-12 pui. Este foarte important de reținut că după ce ați cumpărat un astfel de cățeluș, trebuie să-l duceți la dresaj și socializare încă de la vârsta de 7-8 săptămâni. Nu-l chinuiți totuși cu efort fizic foarte mare atunci când este pui, pentru că îi puteți împiedica buna dezvoltare.

În ceea ce privește alimentația, trebuie să-i oferiți multe proteine, chiar și carne de vânat. Pe lângă asta, îl puteți hrăni cu orez, pâine, paste și legume cât mai diversificate.

Aveți grijă ca orice hrană pe care i-o dați să fie foarte bine fiartă.

Câteva curiozităţi despre Ciobănesc german

  • nu este un câine potrivit pentru cei care pleacă de acasă şi vor să-l lase singuri pentru lungi perioade de timp. Când sunt lăsaţi singuri, vor deveni anxioşi şi se vor plictisi;
  • datorită inteligenţei sale ieşite din comun trebuie să fie fie tot timpul preocupaţi de ceva, le place să înveţe, să fie puşi la treabă sau la joacă. Scoateţi-i la alergat, la joacă, oriunde;
  • sunt suspicioşi cu străinii, ca să aibă un comportament excelent în orice situaţie trebuie să îi scoateţi des la plimbare prin cele mai diverse locuri, pentru a fi obşnuiţi cu orice ipostază;
  • are nevoie de dresaj ca să ştie să stea departe de stăpân când acesta este este plecat, altfel va ajunge să sufere de anxietate extremă;
  • nu-l legaţi niciodată, nu veţi face din el un câine bun de pază dacă vă gândiţi cumva la aşa ceva. De fapt, niciun câine, indiferent de rasa dinc are face parte nu trebuie legat şi ţinut în lanţ, niciunul nu va reacţiona bine la un astfel de tratament şi nu aveţi de ce să o faceţi;
  • adoră să alerge într-o curte mare, dar se va acomoda şi într-o familie care locuieşte într-un apartament, dar îl scoate des la plimbare.

Galerie FOTO cu patrupezi din rasa Ciobănesc german

Acest Ciobănesc german de culoare neagră le va lua ochii tuturor
Acest Ciobănesc german de culoare neagră le va lua ochii tuturor
Aşa arată exemplarul perfect din rasa Ciobănesc german
Aşa arată exemplarul perfect din rasa Ciobănesc german
Ciobănesc german în toată splendoarea
Ciobănesc german în toată splendoarea
Ciobănescu german pare câinele perfect din filmele poliţiste, ei bine iată că şi este
Ciobănescu german pare câinele perfect din filmele poliţiste, ei bine iată că şi este
Doi Ciobăneşti germani în câmpul muncii
Doi Ciobăneşti germani în câmpul muncii
Nici în vacanţă nu îşi va uita instictul şi obiceiurile
Nici în vacanţă nu îşi va uita instictul şi obiceiurile
Pare relaxat şi liniştit, dar nu, cu siguranţă urmăreşte cu atenţie ceva
Pare relaxat şi liniştit, dar nu, cu siguranţă urmăreşte cu atenţie ceva
Un Ciobănesc german muncitor
Un Ciobănesc german muncitor
Un superb Ciobănesc german alb
Un superb Ciobănesc german alb

Nu te grăbi să cumperi această rasă. Mai bine o adopți!

Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din secțiunea Adoptă un Câine”. Sunt șanse mari să găsești Ciobănesc german printre animalele oferite spre adopție.

    Vrei sa adopti un animal?

    Adaugă emailul tău și află înaintea tuturor care sunt cele mai recente animale adaugate spre adopție. Uneori vei primi chiar și anunturi cu caini sau pisici de rasa!