Briard

Origine: Franța
Media de vârstă: 10-12 ani
Înalțime: 58-69 cm
Greutate: 25-40 kg
Temperament: Încăpățânat, inteligent și afectuos
Dresaj: Se recomandă dresajul de supunere
Boli specifice: Displazie de șold, torsiune gastrică
Culori: Negru, maro, crem, gri

Caracteristici și informații generale ale rasei Briard

Briardul este un câine de talie mare, cu un corp musculos și puternic. Se recunoaște ușor prin capul acoperit de păr lung și urechile ridicate. De altfel, este singura rasă din lume care are aceste două caracteristici. Totuși, pentru ca urechile să fie ridcate, trebuie tăiate.

Tot caracteristic Briardului este și barba lungă, cu mustăți. De asemenea, și sprâncenele ies în evidență. Ochii sunt mari, rotunzi, de culoare închisă. Și aceștia sunt acoperiți de păr. Coada este lungă și stufoasă. Este un animal cu un aspect uşor atipic, foarte uşor de recunoscut din mulţime graţie aspectului fizic deosebit.

Corpul este acoperit cu păr lung, în strat dublu, puțin ondulat, care trebuie periat de câteva ori pe săptămână, pentru ca blana să arate perfect.

Briardul nu este pretențios și se adaptează ușor în aproape orice condiții. Îi trebuie însă destul de multă activitate, pentru a se menține sănătos. De aceea, este de preferat să fie crescut la curte, unde are mult spațiu. Nu este un câine care să se mulțumească doar cu plimbări zilnice, aşa cum i-ar putea oferi anemic un stăpân ce locuieşte într-un apartament.

Este și extrem de rezistent: nu va obosi nici dacă va merge peste 70 de kilometri pe zi.

Cât de ușor se poate dresa un Briard

Dresorul unui Briard trebuie să aibă răbdare, să fie ferm și consecvent în comenzile pe care i le dă câinelui. Nu trebuie să se apeleze la severitate, pentru că această rasă se poate dovedi destul de încăpățânată şi nu veţi reuşi decât contrariul cue i. În plus, are o memorie bună și nu va uita dacă cineva se poartă urât cu el.

Pentru a se obține cele mai bune rezultate, dresajul trebuie să fie unul blând, în condițiile în care acest câine este foarte sensibil. Nu se recomandă să apelaţi la recompense, nici la joacă şi nici în timpul dresajului.

Personalitate

Este un câine extrem de afectuos și loial stăpânului, pe care îl va urma peste tot, doar dacă va fi tratat cu dragoste și blândețe.

Are foarte multă energie, pe care o va consuma cu plăcere în compania copiilor. Adoră să se joace toată ziua cu aceștia. În plus, dacă va avea de-a face cu copii de vârste mai mici, va avea tendința de a-i proteja, fiind un câine de pază foarte bun. Tocmai de aceea, prezența străinilor nu-i face o deosebită plăcere şi le va face simţită prezenţa ori de câte ori va avea ocazia.

Cu alte animale se va înțelege bine, doar în cazul în care este obișnuit şi crescut de mic cu ele. Briardul este inteligent și supus, dar poate avea și momente în care va încerca să domine, de aceea este recomandat cu stricteţe dresajul de la o vârstă fragedă.

Puii de Briard

Femela dă viața în medie la 8-10 pui, dar uneori se poate ajunge chiar și la 17 cățeluși, în mod surprinzător. Blana puilor se va schimba o dată cu trecerea timpului. De exemplu, cei care se nasc negri, vor deveni cafenii. Cu cât înaintează în vârstă, cu atât blana va fi mai deschisă la culoare.

Puii trebuie hrăniți dintr-un castron de ceramică sau de oțel, pentru a stopa dezvoltarea bacteriilor, aceștia fiind predispuși la probleme cu stomacul. În plus, este indicat ca pauza dintre mese să fie de aproximativ 12 ore, iar hrana să fie uscată.

Câteva curiozităţi despre Briard

  • nu are probleme de adaptare în niciun mediu, trăieşte oriunde, însă ideală pentru el este o curte spaţioasă;
  • poate sta şi singur, fără să îşi schimbe comportamentul;
  • blana deasă îl protejează atât de temperaturile reci, cât şi de cele ridicate;
  • este mare iubitor al mediului familial;
  • adoră copiii şi acceptă câinii în jurul său;
  • este un câine atât de implicat şi iubitor încât i se spune că este o inimă înfăşurată de blană
  • blana lui are nevoie de îngrijire şi dacă nu vă consideraţi în stare să-i acordaţi timpul necesar atunci trebuie să vă gândiţi la o altă rasă;
  • în mod natural este un câine independent, dar trebuie ajutat să-şi găsească această latură prin dresaj
  • este un bun câinde de pază şi va acţiona în consecinţă cu orice i se pare că îl pune pe stăpânul său în pericol, aşa că aveţi mare grijă când aduceţi un străin în curte, căci i-ar putea interpreta greşit gesturile.

Galerie FOTO cu patrupezi din rasa Briard

Un Briard cu o frizură nonconformistă, stând calm şi liniştit la poză
Un Briard cu o frizură nonconformistă, stând calm şi liniştit la poză
Aşa arată un superb Briard blănos
Aşa arată un superb Briard blănos
Briardul se găseşte sub diverse variante de culori
Briardul se găseşte sub diverse variante de culori
Portretul unui simpatic exemplar din rasa Briard
Portretul unui simpatic exemplar din rasa Briard
Un Briard se va juca oriunde, în apă, pe ninsoare, plajă sau în noroi
Un Briard se va juca oriunde, în apă, pe ninsoare, plajă sau în noroi
Un pui din rasa Briard, alături de mama lui, făcând lucrul care le aduce cea mai mare fericire din lume
Un pui din rasa Briard, alături de mama lui, făcând lucrul care le aduce cea mai mare fericire din lume

Nu te grăbi să cumperi această rasă. Mai bine o adopți!

Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din secțiunea Adoptă un Câine”. Sunt șanse mari să găsești Briard printre animalele oferite spre adopție.