Boxer

Origine: Germania
Media de vârstă: 10-12 ani
Înalțime: 57-64 cm
Greutate: 25-32 kg
Temperament: Inteligent, jucăuș, curios și prietenos
Dresaj: Este ușor de dresat, fiind un câine inteligent
Boli specifice: Cancer, boli cardiovasculare, afecțiuni oftalmologice, displazia de șold, complicații intestinale
Culori: Maro cu pete albe și negre, negru, bej, alb

Caracteristici și informații generale ale rasei Boxer

Boxerul este un câine de talie medie spre mare, cu un corp atletic și musculos. Capul este mare, pătrat, botul turtit, negru și cu buza superioară mare și lăsată. Ochii sunt de asemenea mari și de culoare închisă. Urechile sunt de dimensiune medie și lăsate, dar dacă doriți să le țină ridicate acestea pot fi tăiate. De asemenea, și coada poate fi tăiată, chiar dacă este oricum scurtă.

Corpul este acoperit cu o blană scurtă, netedă și lipită de piele. Avantajul este că aceasta nu necesită o îngrijire deosebită tocmai din acest motiv. Este suficient să-l periați ocazional și mai des în perioadele în care năpârlește.

Dacă vreți să aveți un boxer ca animal de companie, trebuie să țineți cont de faptul că are nevoie de multă activitate fizică, pentru că sunt predispuși la obezitate. De aceea şi la capitolul mese se recomandă clar ca acestea să fie mici şi dese.

Este de preferat să-l țineți la curte, pentru a avea mai mult spațiu. Totuși, se poate acomoda și într-un apartament, cu condiția să fie plimbat zilnic.

În plus, trebuie proteja de soarele puternic, pentru că are un risc crescut de a face cancer de piele din cauza faptului că nu are o blană deasă care să îi protejeze pielea de razele soarelui.

Cât de ușor se poate dresa un Boxer

Este un câine ușor de dresat, pentru că este inteligent și receptiv. În plus, îi place să-și asculte stăpânul. Un alt avantaj este acela că Boxerul este atent și disciplinat, ceea ce înseamnă că dresorului îi va fi relativ ușor să-l facă să execute comenzile. Dresajul trebuie să fie ferm și să înceapă de la o vârstă cât mai mică. Dacă dresorul este prea blând, Boxerul poate să creadă că el deține controlul și astfel poate deveni încăpățânat și poate refuza să facă ce i se cere. În cazul în care câinele are tendința să domine, fapt care i se poate întâmpla oricui, trebuie acționat cu răbdare, pentru a corecta aceste porniri.

Personalitate

Boxerul se face plăcut prin inteligența sa și prin pofta de joacă. Deși pare fioros, acest câine este exact opusul. Are o fire veselă, este curios și îi place să învețe cât mai multe lucruri.

Se va atașa foarte mult de un singur membru al familiei, pe care îl va considera stăpânul său, dar asta nu înseamnă că va ignora restul familiei. Nicidecum. Ci doar va avea un favorit. De asemenea, este un partener foarte bun de joacă pentru copii, cu care se înțelege foarte bine, îi protejează și este afectuos cu ei.

Este considerat un foarte bun câine de pază, care va lătra insistent în momentul în care va simți că ceva nu este în regulă.

Totuși, trebuie să fiți atenți când stă pe lângă persoane străine, pentru că are tendința de a deveni agresiv cu acestea.

Masculii pot reacționa violent la adresa altor masculi.

Puii de Boxer

Femela dă naștere în medie la 6-8 pui. Totuși, trebuie ținut cont că nu ar trebui să rămână gestantă înainte de a împlini 2 ani, pentru că nu este suficient de dezvoltată.

Puiul de Boxer crește foarte repede și de aceea trebuie să aveți grijă la alimentație. Proteinele trebuie să fie baza. În cazul în care vreți să-i oferiți mâncare gătită în casă, este recomandat să-l hrăniți cu pui, vițel sau pește. Îi puteți da și legume, dar și orez sau paste. În primele 6 luni, are nevoie de hrană de 3 ori pe zi, după aceea, îl puteți hrăni de două ori pe zi, iar după ce împlinește 2 ani și ajunge la maturitate, o singură masă îi va fi suficientă.

Până la vârsta de 8 luni, are nevoie și de multe vitamine, calciu și minerale, pe care nu şi-i le va lua doar din alimentaţie, deci este nevoie să îl ajutaţi cu suplimente alimentare.

Câteva curiozităţi despre Boxer

  • iniţial, Boxerii au fost creaţi pentru a fi o rasă de pază, de dimensiune medie, apoi au devenit şi animale muncitoare, care ajutau la treburile casnice;
  • sunt animale foarte energice, care au nevoie de exerciţiu. Au nevoie doar de persoane care îi pot stăpâni şi care se pot juca alături de ei zilnic;
  • sunt exuberanţi;
  • au nevoie de dresaj până nu e prea târziu, altfel nu vor putea fi socializaţi şi vor avea un comportament inadecvat pentru a putea fi scoşi fără probleme în lume;
  • nu sunt câini care să stea foarte mult timp afară, chiar dacă au nevoie de spaţiu de mişcare, nu suportă temperaturile extreme;
  • se maturizează destul de greu şi se comportă ca nişte căţeluşi până la o vârstă înaintată;
  • nu toţi Boxerii au aceleaşi instincte de pază, căci sunt câini care îşi vor lua mult prea în serios îndatoririle lor de paznici, dar vor fi şi exemplari cărora nu le va păsa absolut deloc dacă cineva intră la el în curte sau în casă, el nu le va face simţită prezenţa în niciun fel.

Galerie FOTO cu patrupezi din rasa Boxer

Are osatură puternică şi este genul de animal greu de stăpânit
Are osatură puternică şi este genul de animal greu de stăpânit
Aşa arată un Boxer cu pete albe
Aşa arată un Boxer cu pete albe
Figura unui Boxer te va face să-l iei în braţe, oricând se va uita de jos la tine cu ochii lui mari
Figura unui Boxer te va face să-l iei în braţe, oricând se va uita de jos la tine cu ochii lui mari
O mămică din rasa Boxer, alături de puiul său albinos
O mămică din rasa Boxer, alături de puiul său albinos
Ochii rotunzi şi calzi ai unui Boxer te vor înmuia instant
Ochii rotunzi şi calzi ai unui Boxer te vor înmuia instant
Un Boxer albinos, un câine extrem de rar
Un Boxer albinos, un câine extrem de rar
Un câine alert, atent şi foarte curios
Un câine alert, atent şi foarte curios
Un superb căţeluş din rasa Boxer
Un superb căţeluş din rasa Boxer

Nu te grăbi să cumperi această rasă. Mai bine o adopți!

Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din sețiunea Adoptă un Câine”. Sunt șanse mari să găsești Boxer printre animalele oferite spre adopție.