Bichon Maltez

Origine: Italia
Media de vârstă: 12-15 ani
Înalțime: 20-25 cm
Greutate: 2-3 kg
Temperament: Jucăuș, blând, inteligent, prietenos și devotat
Dresaj: Dresajul se face foarte ușor, fiind un câine inteligent
Boli specifice: Luxația rotulei, pierderea dinților, cataracta, alergiile, infecții ale urechilor si probleme digestive
Culori: Alb

Caracteristici și informații generale ale rasei Bichon Maltez

Bichonul Maltez este un câine mic, cu o blană absolut superbă, albă și mătăsoasă. Corpul este mai mult lung decât înalt, cu piept adânc, capul rotund și ochi mari, rotunzi și negri. Urechile sunt de mărime medie și puțin lăsate, acoperite cu păr lung. De obicei, părul de pe cap este prins cu o fundiță, ceea ce îi conferă un aer și mai drăgălas Bichonului Maltez.

Blana poate fi ținută lungă, până în pământ, ceea ce va crea senzația că acest câine are o robă pe el. Totuși, pentru a fi mai ușor de întreținut, blana poate fi scurtată. Cu toate acestea, tot trebuie să fiți atenți cu întreținerea acesteia. Trebuie periată zilnic, dar într-un mod blând. De asemenea, acest câine are nevoie de băi regulate, cu apă caldă. După ce îl spălați, trebuie uscat complet. Avantajul este că Bichonul Maltez nu năpârlește.

În plus, și ochii trebuie curățați constant, la fel ca și urechile. Părul care crește în urechi trebuie îndepărtat periodic.

Acest câine are nevoie obligatoriu de plimbări zilnice, pentru a rămâne sănătos. Aveți grijă totuși că îi place să sară în bălți și astfel își va murdări blana perfectă.

Cât de ușor se poate dresa un Bichon Maltez

Acest câine se dresează foarte ușor, datorită faptului că este inteligent și reține foarte repede comenzile. În plus, este ascultător și dornic să-și mulțumească stăpânul.

Dresajul trebuie făcut cu blândețe și răbdare, pentru că Bichonul Maltez este foarte sensibil atunci când este certat. La început, veți avea nevoie de o lesă, dar după ce cățelul va învăța comenzile de bază, puteți renunța la aceasta.

Pentru a avea rezultate cât mai bune, puteți apela la recompense alimentare.

Personalitate

Bichonul Maltez este câinele perfect în momentul în care doriți să scăpați de stresul unei zile agitate. Jucăuș, plin de viață și extrem de grațios, acesta este foarte iubitor cu stăpânul și adoră să fie ținut în brațe.

De asemenea, îi place să stea în preajma copiilor, cu condiția ca aceștia să nu fie foarte mici, pentru că îl pot răni pe sensibilul Bichon Maltez.

Nu are nicio problemă cu alți câini sau cu alte animale de companie.

În cazul în care apar în zonă persoane străine, Bichonul Maltez va deveni foarte gălăgios, pentru a-și pune în alertă stăpânul. Poate fi chiar gelos în momentul în care simte că atenția stăpânului său se îndreaptă prea mult spre altcineva.

Totuși, încercați să nu-l alintați prea mult, pentru că va deveni răsfățat și va avea tendința de a face doar ceea ce își dorește. Chiar dacă veţi fi tot timpul tentaţi să-l iubiţi, să îl mângăiaţi, încercaţi să vă înfrânaţi acest obicei, totul pentru sănătatea sa fizică şi psihică.

Puii de Bichon Maltez

În medie, o femelă din rasa aceasta va aduce pe lume între 3 și 5 pui.

Nu este recomandat ca puii să fie cumpărați mai devreme de împlinirea vârstei de 12 săptămâni, pentru că pot deveni stresați din cauză că își schimbă mediul. În plus, dacă vor fi ținuți în brațe și vă veți juca cu ei de la o vârstă atât de mică, nu vor avea timp să se odihnească așa cum ar trebui și pot începe chiar să refuze să mănânce.

Înainte de a cumpăra un pui de Bichon Maltez, asigurați-vă că are toate vaccinurile făcute.

Ideal ar fi să-l hrăniți de două ori pe zi, cu pește de apă sărată, carne de pasăre, miel, orez sau grâu.

Câteva curiozităţi generale despre câinii din rasa Bichon Maltez

 • deşi este un animal care încearcă să vă fie pe plac, va fi destul de dificil de dresat;
 • sunt predispuşi la frisoane, din cauza blanei lungi pe care o au. Dacă se audă şi rămând umezi, vor ajunge să vă facă frisoane;
 • chiar dacă are părul lung, pielea lor se poate arde la soare;
 • nu sunt recomandaţi pentru familiile care au copii foarte mici;
 • sunt predipsuşi la probleme dentare şi, implicit, la dificultăţi de digestie;
 • dacă doriţi să aveţi un exemplar sănătos din această rasă, cumpăraţi doar de la producători autorizaţi. Bichonii Maltezi realizaţi prin încrucişări realizate acasă pot avea mari probleme de sănătate.
 • temperamentul diferă de la câine la câine, în funcţie de factorii ereditari, modul de antrenament şi socializare;
 • căţeluşii care au un temperament adecvant sunt cei care sunt mereu curioşi, jucăuşi, dispuşi să se joace cu oamenii şi care le permit acestora să îi ia în braţe, indiferent că se cunosc sau nu;
 • culoarea albă a blănii este predispusă la pătare din cauza lăcrimării în exces. De aceea trebuie să îi ştergeţi zilnic la ochi, cu o cârpă umedă. La fel procedaţi şi după masă, curăţaţi la gură cu o cârpă îmbibată în puţină apă;
 • nu hrăni un Bichon Maltez din vase de plastic. Folosiţi întotdeauna vase din oţel, ceramică ori sticlă.

Galerie FOTO cu patrupezi din rasa Bichon Maltez

O fetiţă din rasa Bichon Maltez, cu o frizură interesantă
O fetiţă din rasa Bichon Maltez, cu o frizură interesantă
Un băieţel Maltez
Un băieţel Maltez
Un Bichon Maltez arătos, pus pe harţă
Un Bichon Maltez arătos, pus pe harţă
Un Bichon Maltez în alertă
Un Bichon Maltez în alertă
Un puişor de Bichon Maltez, în timp ce se joacă şi aleargă
Un puişor de Bichon Maltez, în timp ce se joacă şi aleargă
Un puiuţ de Bichon Maltez
Un puiuţ de Bichon Maltez

Nu te grăbi să cumperi această rasă. Mai bine o adopți!

Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din sețiunea Adoptă un Câine”. Sunt șanse mari să găsești Bichon Maltez printre animalele oferite spre adopție.

  Vrei sa adopti un animal?

  Adaugă emailul tău și află înaintea tuturor care sunt cele mai recente animale adaugate spre adopție. Uneori vei primi chiar și anunturi cu caini sau pisici de rasa!