Cum găsești animalul potrivit

Cum găsești animalul potrivit

Să adopți un animal este unul din cele mai frumoase lucruri pe care le poți face, atât pentru tine, cât și pentru câinele sau pisica pe care le duci acasă. Cu toate astea, să devii responsabil pentru încă o viață ridică unele întrebări: voi fi un stăpân bun? Voi avea suficient timp? Dacă nu reușeșsc să-l dresez? Chiar dacă există un gram de anxietate atunci când se adoptă un animal, pentru majoritatea oamenilor, câștigurile sunt mult mai mari decât riscurile.

Alegerea unui animal de companie este precum alegerea unui coleg de apartament. Trebuie să te asiguri că obiceiurile tale și stilul de viață își permit să trăiești pe termen lung lângă un câine sau o pisică. Fiecare animal are diferite nevoi când vine vorba de îngrijire, comportament, cost, alimentație  sau dresaj. Ce fel de animal este potrivit pentru tine depinde de mai mulți factori, de la mărimea apartamentului, până la numărul de nopți pe care le petreci departe de casă.

1. Ia în considerare numărul de persoane care locuiesc cu tine

Primul lucru la care trebuie să te gândești este numărul de persoane care stau în casa unde va veni noul tău prieten, dar și la nevoile acestor persoane apropiate ție. Copii de până la 3 ani pot avea probleme cu cățelușii sau pisicuțele, întrucât toți sunt la începutul vieții și nu vor ști cum să se joace împreună.

Dacă doriți pentru copiii voștri să se obișnuiască la modul ușor despre responsabilitatea unui animal de companie, puteți începe cu un hamster sau un pește, animale care nu necesită un grad ridicat de îngrijire. În același timp, copii mai mari, care au învățat ce înseamnă responsabilitatea, pot ajunge să aibă grijă și de un câine, sau de o pisică. La sfârșitul zilei, animalul de compania are grijă de familia vostră, în aceeași măsură a grijii pe care i-o oferiți voi.

Un câine bucuros că și-a găsit un nou prieten. Sau invers 🙂

Și dacă nu ai copii, tot este important să te gândești la oamenii cu care locuiești. Dacă ai un coleg de apartament și spune că este ok ca tu să ai un câine, trebuie să conștientizezi că și acel coleg va lua contact în fiecare zi cu câinele sau pisica adoptată. Lătratul, micile accidente, părul prin casă, toate sunt evenimente inevitabile, iar colegul tău de apartament va ajunge să se implice, mai ales cănd nu ești tu acasă.

Indiferent de câte persoane locuiesc cu voi în casă, trebuie să fii conșient că adopți acel animal și pentru ei! Înainte să mergi la un adăpost de animale sau să iei un animal în grija ta este important să stai de vorbă cu fiecare membru al apartamentului sau casei unde locuiești. Trebuie să fii realist, atât vreme cât prietenii sau familia ta știu în ce se bagă, cu atât mai ușor va fi pentru cei implicați.

2. Evaluați spațiul casei sau al apartamenului

După ce familia sau prietenii și-au dat ok-ul tot mai ai câțiva pași de efectuat, trebuie să te gândești cât de mare sau cât de mic  va fi noul vostru prieten. Apartamentele mici înseamnă că rasele hiperactive nu vor avea sufiecient spațiu de desfășutare. Îți poți lua animalul afară în mod regulat? Ar avea nevoie de supravegherea voastră afară? Sau există o curte închisă pentru a alerga înăuntru? Cainii sunt singurele animale de companie care au nevoie de acces zilnic la lumea exterioara. Pe când la pisici, lucrurile sunt mai simple.

De asemenea, este important să fii conștient dacă animalul de companie va dormi în aceeași cameră cu tine. În cazul pisicilor, al câinilor și al păsărilor nu există mari probleme, pentru că au același program de somn ca al nostru. Același lucru nu se aplica în cazul rozătoarelor, care dorm ziua, iar noaptea fac zgomote, întrucât sunt plini de energie.

3. Ia în considerare timpul tău liber

Singurul lucru comun printre animalele de companie este atenția pe care trebuie să le o acorzi. O zi din viața ta împreună cu un câine va suna cam așa:

  • Te trezești dimineața direct cu câinele în pat, vă giugiuliți vreme de câteva minute
  • Apoi, mergi cu el la plimbarea de dimineață, iar în timp ce servești tu micul dejun, trebuie să îl hrănești și pe el.
  • După-amiaza urmează tura a doua de plimbat, de data asta va trebuie să stai mai mult afară, poate chiar să mergi în parc pentru a lua contactul cu alți câini.
  • Seara trebuie din nou să-l scoți afară, pentru o nouă plimbare.
  • Apoi cină, inclusiv pentru el. După, o nouă rundă de giuiuleală, iar înainte de somn, o nouă plimbare.

4.  Gândește-te la ce fel de relație vei avea cu animalul tău de companie

Pisicile pot fi super-drăgălașe, dar sunt mult mai independente decât câinii și nu vor fi la fel de entuziasmate să te vadă când te întorci acasă după o zi lungă. Cele mai multe pisici sunt încă afectuoase și jucăușe, atât timp cât vă jucați cu ele și le oferiți o atenție mărite de la vârste fragede. Dacă preferați mai mult un partener pentru sufletul vostru, un câine este alegerea perfectă. Nu degeaba sunt numiți cei mai buni prieteni ai omului.