18.07.2023
de Sorin-Marian
Căldura şi temperaturile ridicare ne afectează pe toţi, inclusiv animalele de companie. Şi câinii pot face insolaţie şi au un mod unic de a-ţi arăta asta, trebuie doar să fii atent la semnele pe care ţi le indică.
De reţinut, înainte de toate, este că nu e bine să îi duceţi din căldură direct la duş, ca să se răcorească pentru că pot face şoc termic, iar acesta poate fi chiar fatal.
Un instructor de dresaj canin a oferit câteva detalii pentru iubitorii de animale, câini şi pisici, şi modul în care aceştia ne avertizează că suferă de insolaţie: „Trebuie să fim foarte atenți, cea mai uzuală simptomă este faptul că nu mai răspunde la nume, nu mai reacționează la stăpân, eu le numesc probleme de coordonare. Putem vedea la câini ochi încețoșati, salivare foarte puternică, ritm cardiac ridicat”, a detaliat Liviu Orghidan la Digi 24.
Alte semne care îţi arată că pet-ul tău nu este în cea mai bună stare sunt tulburările digestive precum voma, diareea cu sânge, salivă vâscoasă, lipsa poftei de mâncare. Câinii care suferă de insolaţie vor fi moleşiţi, dezorientaţi, au respiraţia greoaie şi ochii îngroşaţi, gingiile sunt roşii-vineţii şi pot ajunge inclusiv la convulsii, pierderea cunoştinţei sau chiar moarte, din cauza eventualului edem pulmonar.
După ce aţi reperat toate aceste semne, va trebui să duceţi animalul la umbră şi să căutaţi să fie liniştit, să nu îl mai agitaţi. Nu îl forţaţi nici să bea apă iar ce puteţi face ca să-i alinaţi suferinţa şi să grăbiţi vindecarea este să îi puneţi un prosop umed la gât. Nicidecum nu este indicat să-l băgaţi la duş.
Insolaţia poate fi şi ea evitată, în primul rând, prin hidratare intensă, dar nu cu apă rece. Plimbările trebuie făcute pe răcoare, dimineaţa sau seara.
Cele mai afectate rase de câini de efectele nocive ale soarelui sunt cele care au botul scurt, animalele supraponderale sau cele care au deja unele probleme medicale.