21.03.2023
de Sorin-Marian
Nu poate fi spus cu exactitate cât trăieşte o vacă dacă nu ştim din ce rasă face parte, deoarece vacile de carne şi vacile de lapte au speranţe de viaţă diferită.
Vacile sunt animale care se cresc de când lumea la curte şi în gospodării pentru producţia de lapte sau carne. În fermele de profil, animalele sunt crescute pe rase, în funcţie de specificul lor, dacă sunt vaci dătătoare de lapte sau dacă sunt vaci care sunt crescute pentru a fi ulterior sacrificate, cele de carne.
În medie, vârsta maximă la care poate ajunge o vacă este cuprinsă între 30 şi 35 de ani, dar depinde de foarte multe aspecte şi, în principal, de mediul de viaţă în care sunt crescute şi predispoziţia genetică. Adică aici intervine factorul rasă, după cum am menţionat şi mai devreme.
Există şi cazuri excepţionale în istorie, când vacile au depăşit 40 de ani. Se întâmplă şi în cazul Berthei, o vacă ce a trăit până la 50 de ani. La fermele obişnuite, durata de viaţă a unei vaci este cuprinsă între 20 şi 25 de ani. Femelele, în general, trăiesc mai mult decât masculii, care au o speranţă de viaţă cuprinsă între 15 şi 20 de ani.
Durata de viaţă a unui animal este influenţată de rasa din care face parte, talia sa, precum şi de producţia de lapte pe care o dă în mod normal. Alimentaţia şi tipul de furaje folosit în cazul lor, adăpostul în care locuieşte, îngrijirea şi starea de sănătate generală sunt iarăşi câteva aspecte de care se ţine cont.
Iar ca o dovadă în acest sens vă spunem că o bovină foarte bine îngrijită, indiferent de rasa din care aceasta face parte, care are parte de hrană adecvată şi un adăpost bun va trăi mult mai mult şi mai bine decât o vacă ce îşi duce viaţa în condiţii grele.
Un alt factor important este zona geografică şi vă vom arăta de ce. În Rusia, durata medie de viaţă a unei vaci este de 10-12 ani, în SUA vorbim despre 15-20 de ani, în Israel media este de 30 de ani, iar India bate tot, aici speranţa de viaţă a unei vaci este de 35 de ani.