05.12.2020
de Sorin-Marian
În România trăiesc o multitudine de rase de cai, însă una singură este 100% românească. Chiar şi aşa, şi ceilalţi sunt recunoscuţi peste graniţe ca fiind cai româneşti, iar semenii noştri se mândresc peste tot cu ei.
Cea mai cunoscută rasă de cai puri româneşti sunt cei din Bucovina. Rasa se cheamă Huţul şi sunt animale foarte apreciate pentru muncă, transportul lemnului şi a altor munci de oameni tradiţionali. Este o rasă foarte veche, ce are ca strămoşi calul sălbatic european şi rasa Tarpăn, care a dispărut între timp.
Este un animal foarte rezistent la efort, se creşte şi se întreţine foarte uşor, nefiind deloc pretenţios. Nu sunt înalţi, având o înălţime medie de 1.40 cm. Rasa de cal Semigreu Românesc a apărut în anul 1985, în urma încrucişărilor dintre mai multe rase cunoscute: Furioso North Star, Trapas, Lipitan, calul Ardenez şi iepele ialomiţene şi sunt foarte bune animale pentru muncile agricole. Ajung până la greutatea de 600 de kilograme, dar pot căra de până la 4 ori greutatea lor. Ajung până la aproape 1.60 cm înălţime şi sunt cai extrem de apreciaţi pentru disponibilitatea lor la efort.
Lipiţanul Românesc este un animal foarte deştept, foarte aspectuos şi impunător. Fiind un exemplar spectaculos, este adesea utilizat pentru dresaj şi fel de fel de concursuri. În trecut, era preferatul aristrocraţilor, fiind foarte graţioşi şi eleganţi. La Sâmbăta de Jos există unica herghelie de cai Lipiţani din Europa. Calul de Sport Românesc este făcut special pentru competiţii, find animalul perfect care sare peste obstacole, se dresează uşor şi se călăreşte bine. Este folosit şi de poliţişti pentru parade şi chiar pentru patrulare.
Trapaşul românesc, după cum este şi numele său, are veleităţi privind trapul de viteză. Se foloseşte pentru muncile câmpului sau transport. Se folosesc şi la hipodrom, dar nu sunt printre cei mai talentaţi la acest aspect.