18.11.2020
de Sorin-Marian
Pisica ta îţi poate spune prin limbajul trupului că are nevoie de ajutor. Atunci când nu se simt bine, pisicile ascund anumite probleme de sănătate, însă dau anumite semnale după care vă puteţi da seama că suferă. Ca să eviţi aceste neplăceri, îţi poţi duce pisica la control medical periodic.
Însă lipsa de timp te poate aduce în faţa anumitor probleme de sănătate ascunse, dar care vă pot fi accesibile la o clipire mai atentă la blana, apetitul sau la greutatea pisicii tale. În acelaşi timp, dacă blana nu este netedă şi lucioasă, înseamnă că animalul tău are o problemă.
Dacă apetitul a scăzut, iar pisica ta mânâncă mai puţin decât de obicei, nu înseamnă mereu că ai un animal mofturos. Poate sugera, însă, o reală problemă de sănătate. La fel şi invers, dacă îi creşte brusc pofta de mâncare, atunci am putea avea în faţă o pisică ce suferă de tiroidă, diabet sau alte boli intestinale. Un alt indicator al stării de sănătate a pisicii tale este blana sau pielea. Dacă pielea nu este netedă şi de culoare roz sau neagră, atunci avem o problemă.
Totodată, dacă pisica se spală în mod excesiv sau se scarpină des, atunci trebuie să o duci la medic. Poate avea purici, care sunt uşor de rezolvat, sau poate avea alte probleme delicate de sănătate. Uneori, vărsăturile pot fi normale la pisici, pentru că înseamnă eliminarea ghemotoacelor de păr, însă dacă acest lucru se întâmplă des, atunci este, în mod evident, un motiv de contactare a medicului veterinar.
Pisicile mai pot trăda problemelor de sănătate dacă au diaree persistentă sau fecalele lor sunt negre sau conţin sânge. O altă problemă semnalată de comportamentul pisicilor este urinarea frecventă. Dacă dieta pisicii tale este aceeaşi, dar animalul face pipi mult mai des decât înainte, atunci poate fi semnul unei boli de rinichi.