Persană

Greutate: 3,5 – 5,5 kilograme
Înălțime: Medie
Blana: Lungă
Culoare: Toate culorile
Speranță de viață: 10-15 ani

Pisica Persană a apărut printr-o încrucişare necunoscută, existând mai multe variante care circulă în mediul de specialitate. Există voci care spun că provinde din Persia, adică actualul Iran, alţii spun că vine din Turcia şi ţările vecine, în timp ce unii spun că provine din vechiul Egipt. Cert este că în Europa au ajuns în anii 1300, în timpul Marii Cruciade.

Pisica Persană pare că este un animal greu, datorită blănii stufoase şi a părului lung, însă ea este de fapt foarte compactă şi puternică. Are o musculatură puternică şi foarte bine dezvoltată, fiind robustă şi bine proporţionată. Are piept masiv, blană deasă cu fire lungi de păr. De aceea este destul de dificil de întreţinut un astfel de animal, deoarece firele ei din blană au tendina de a se încălci deseori. Pisica Persană este recunoscută sub mai multe nume Persian cat, Doll Face Persian, Classic Persian, Old Fashioned Persian, Long-nosed Persian, Old-style Longhair, Traditional Longhair, Original Longhair, Shiraz, Shirazi.

Personalitate pisicii Persane

Pisica Persană este considerată de departe ca fiind aristocrata pisicilor. Este foarte elegantă, frumoasă şi are un şarm de neîntrecut. Este foarte calmă şi pare extrem de calculată. Nu debordează de energie, de aceea este perfectă pentru a fi crescută în apartament. Se ataşează de stăpân şi devine uneori geloasă. Este foarte distantă faţă de stăpâni, copii sau alte animale. Este foarte bine educată, în special motanul. Dacă sunt îngrijite şi iubite, pisicile Persane pot fi o companie extrem de plăcută.

Caracteristicile Pisicii Persane

Afectiv cu familia 5/5
Nivel de năpârlile 3/5
Prietenă cu copiii 2/5
Prietenă cu alte animale 2/5
Sănătatea generală 3/5
Caracter jucăuș 4/5
Afecțiune către străini 2/5
Dresaj 3/5
Inteligență 3/5
Tendință de a mieuna   4/5

Probleme comune de sănătate

Poate dezvolta mai multe probleme de sănătate, cum ar fi anomalii ale dinţilor. Din cauza acestor probleme, nu poate mânca bine. Se deformează muşcătura şi maxilarele puternice nu se închid normal, iar limba ajunge să le atârne din gură. Lăcrimarea ochilor este o altă anomalie pentru că au canlele lacrimare foarte scurte şi curbate, iar lacrimie nu pot curge pe calea lor naturală. Şi ochii trebuie trataţi cu mare grijă, deoarece pot avea parte de ulceraţii inestetice. Mai mult, un procent destul de mare de pisici Persane, undeva la 38 – 40%, suferp de rinichi polichistic, boală de natură genetică.

Sfaturi de îngrijire a pisicii Persane:

-întreţineţi blana de când sunt încă pui
-perierea trebuie să se facă în sens invers creşterii firelor d epăr şi să dureze cel puţin 15 minute
-baie o dată pe săptămână, la o temperatură porivită

Nu te grăbi să cumperi această rasă. Mai bine o adopți!

Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din secțiunea ”Adoptă o Pisică. Sunt șanse mari  să găsești Persană printre animalele oferite spre adopție.

    Vrei sa adopti un animal?

    Adaugă emailul tău și află înaintea tuturor care sunt cele mai recente animale adaugate spre adopție. Uneori vei primi chiar și anunturi cu caini sau pisici de rasa!