22.02.2021
de Claudiu Melinte
Origine: România
Media de vârstă: 12-15 ani
Înalțime: 60-73 cm
Greutate: 35-50 kg
Temperament: Curajos, extrem de devotat, energic, afectuos
Dresaj: Este destul de greu de dresat
Boli specifice: Este un câine extrem de rezistent la boli
Culori: Gri, negru, alb, alb cu gri
Conținutul acestui articol
Ciobănescul românesc carpatin este un câine masiv, cu un corp puternic, dar nu greoi. Capul este mare, botul conic, ochii în formă de migdală, de culoare închisă nu sunt nici prea mari, dar nici prea mici.
Urechile sunt de dimensiune medie, rotunjite la vârf și lăsate. Corpul se termină cu o coadă stufoasă și lungă, care de obicei este lăsată. Atunci când câinele este atent la ceva, aceasta va fi ridicată.
Ca și la ceilalți ciobănești, blana este dublă: primul strat este format din păr des, iar cel de la exterior are păr aspru, drept și gros, care ajută câinele să suporte fără probleme temperaturile scăzute. Carpatinul nu are nevoie de o îngrijire specială: un periaj ocazional este suficient. În plus, nu are nevoie să fie spălat. Un alt avantaj este acela că este un câine foarte rezistent la boli. Este de preferat să fie ținut într-o curte, unde să poată alerga în voie. Este un animal energic şi muncitor, agresiv uneori.
Când vine vorba de dresaj, Carpatinul se poate dovedi destul de încăpățânat. Are tendința de a domina și de aceea se va obișnui mai greu să asculte comenzile. Totuși, nu este o misiune imposibilă: cu răbdare, calm și afecțiune, se pot obține rezultate foarte bune.
Pentru a vă ușura munca, puteți apela la recompense. Este recomandat dresajul de disciplină și bineînțeles, cel de pază. Totodată, dresajul îl va ajuta şi pe el să îşi mai domolească temperamentul şi să aibă un comportament adecvat în societate.
Carpatinul este un câine care se atașează extrem de tare de stăpân, căruia îi va fi loial și îl va apăra chiar cu prețul vieții.
Este inteligent, curajos, muncitor și rezistent la efort. Uneori poate fi încăpățânat și dominant în relația cu familia, de aceea se recomandă dresajul de timpuri.
Nu-i plac persoanele străine, față de care va avea o atitudine suspicioasă. Va lătra, dar nu va mușca decât în cazuri extreme. În orice caz, trebuie să staţi tot timpul în gardă atunci când aveţi un străin în curte, loialitatea Ciobănescului s-ar putea să se ivească fix atunci când nu te aştepţi, dacă i s-a părut că musafirul vostru are un comportament nepotrivit faţă de familie.
Este prietenos și adoră să se joace cu copiii. Va fi blând cu ei și îi va lăsa chiar și să îl chinuie.
Deși în general este calm, dacă stăpânul său va fi în pericol, va acționa în consecință și va deveni extrem de agresiv.
Dacă este folosit pentru paza turmelor de oi, Carpatinul își va arăta calitățile extraordinare înăscute pe care le are pentru această sarcină. Va apăra turma de animalele sălbatice, chiar cu riscul de a-și pierde viața și va fi atent la tot ce se întâmplă în jurul acesteia. Oile nu au cum să se piardă de turmă atât timp cât sunt păzite de un Carpatin.
În medie, femela dă naștere la 5-10 pui. După înțărcare, cățelușii nu vor avea nevoie de atenție deosebită. Nu sunt pretențioși nici la mâncare. Totuși, evitați să le dați oase, indiferent că sunt de pasăre, de porc sau de pește. Niciunui câine nu-i vor face bine.
Este indicat ca de la vârsta de 3 luni, să le dați suplimente de calciu, pentru o dezvoltare armonioasă a oaselor. Fiind un câine de talie mare, care crește repede, hrana zilnică nu poate acoperi nevoia acestuia de calciu şi are nevoie şi de aportul vostru.
De asemenea, puiul are nevoie de cât mai multă mișcare zilnică, pentru întărirea oaselor și a musculaturii. Totodată, mişcarea le dă o stare de bine şi îi va ajuta şi în viaţa de zi cu zi.
Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din secțiunea ”Adoptă un Câine”. Sunt șanse mari să găsești Ciobănesc românesc carpatin printre animalele oferite spre adopție.