Ciobănesc de Berna

Ciobănescul de Berna este un câine de talie mare, cu un corp puternic și impunător. Capul este lat, cu urechi de lungime medie, triunghiulare și lăsate. Ochii sunt micuți, în formă de migdală și închiși la culoare.

Corpul se termină cu o coadă stufoasă, care este întotdeauna lăsată. Blana are două straturi: la interior are păr dens, iar cel de la exterior este lung, lucios, moale și puțin ondulat.

O caracteristică a acestei rase este aceea că botul, fruntea, pieptul, labele și vârful cozii vor fi mereu albe. În plus, negrul care predomină pe corpul câinelui va fi separat de petele albe prin porțiuni roșcate.

Caracteristici și informații generale ale rasei Ciobănesc de Berna

Origine: Elveția
Media de vârstă: 6-8 ani
Înalțime: 58-70 cm
Greutate: 38-50 kg
Temperament: Prietenos, curajos, activ, inteligent
Dresaj: Se dresează relativ ușor
Boli specifice: Displazia de șold, cancer, boli renale
Culori: Negru cu pete albe și roșcate

Ciobănescul de Berna are nevoie de periaj regulat, pentru că altfel blana se va încurca și aspectul nu va mai fi unul sănătos.

Bernezul este un câine care nu se va acomoda într-un apartament. Preferă să stea în aer liber și să aibă mult loc pentru a se mișca. Îi plac temperaturile mai scăzute și zăpada și poate fi pus fără probleme să tragă sania.

Cât de ușor se poate dresa un Ciobănesc de Berna

Ciobănescul de Berna este ușor de dresat, pentru că reține foarte repede ceea ce i se spune. Totuși, nu este potrivit pentru un dresaj mai complex, pentru că nu are o viteză de reacție foarte mare.

Pentru a obține rezultatele dorite, trebuie să aveți grijă la tonul vocii. Bernezul este un câine sensibil și nu va reacționa deloc bine la pedepse. Este de preferat un dresaj blând, ferm și echilibrat. Pentru că este un câine puternic, poate excela la tractare. În plus, poate fi dresat pentru a ajuta în operațiunile de salvare.

Personalitate

Este unul dintre cei mai prietenoși, loiali și iubitori câini. Îi place să stea în compania oamenilor și să primească atenție. Se va atașa de toată familia, dar va tinde să devină mult mai apropiat de o persoană de sex feminin din casă.

Bernezul este blând și se înțelege de minune cu copiii. Îi place să se joace cu ei, chiar dacă aceștia sunt micuți și îl vor chinui. Natura sa protectoare și curajul îl fac un excelent câine de pază. Va lătra tare în prezența persoanelor străine și va fi foarte atent la toate mișcările acestora. În cazul în care stăpânul va fi în pericol, îl va apăra necondiționat.

Pentru a accepta alte animale de companie pe lângă el, trebuie să fie învățat de mic cu acestea. Nu se va teme nici de animalele mai mari decât el.

Puii de Ciobănesc de Berna

În general, femela ciobănescului de Berna naște 8 pui. Cățelușii vor fi vioi și energici, dar trebuie să fiți atenți să nu exagerați cu activitatea fizică atunci când sunt micuți, pentru că există riscul ca oasele și încheieturile să nu se mai dezvolte normal. Abia după împlinirea vârstei de un an, pot fi lăsați să alerge liberi atât cât vor.

Nu te grăbi să cumperi această rasă. Mai bine o adopți!

Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din secțiunea Adoptă un Câine”. Sunt șanse mari să găsești Ciobănesc de Berna printre animalele oferite spre adopție.

    Vrei sa adopti un animal?

    Adaugă emailul tău și află înaintea tuturor care sunt cele mai recente animale adaugate spre adopție. Uneori vei primi chiar și anunturi cu caini sau pisici de rasa!