Bulldog englez

Origine: Marea Britanie
Media de vârstă: 8-10 ani
Înalțime: 30-40 cm
Greutate: 18-23 kg
Temperament: Vioi, bând, sensibil și curajos
Dresaj: Este un câine ușor de dresat, dar nu excelează la acest capitol
Boli specifice: Displazia de șold, probleme cardiace, afecțiuni oculare, probleme respiratorii
Culori: Maro, alb, dungat, bej, bălțat

Caracteristici și informații generale ale rasei Bulldog englez

Bulldogul englez este un câine de talie medie, cu un corp puternic, plin de mușchi și îndesat. Caracteristic rasei sunt și picioarele scurte, pieptul lat și musculos și capul masiv și pătrățos. În plus, pielea de pe față formează multe riduri şi îi conferă un aspect uşor diferit.

De asemenea, are pliuri și pe gât. Botul scurt are maxilarul inferior extrem de vizibil, iar buzele îi atârnă. Ochii sunt mari și rotunzi și se află la distanță relativ mare unul față de celălalt. Urechile sunt micuțe și lăsate.

Are blana scurtă și fină, lipită de corp și nu necesită o îngrijire specială. Este suficient periajul în perioadele în care năpârlește şi câinele va arăta perfect. Totuși, pliurile de pe față trebuie curățate constant, pentru a nu se infecta, fiind o mică problemă specifică rasei.

Un dezavantaj al acestei rase este acela că sforăie destul de tare. În plus, lasă bale și are, din păcate, şi probleme cu flatulența.

Bulldogul englez se acomodează foarte bine într-un apartament, fiind un câine destul de comod. Nu-i place să facă multă mișcare, dar totuși are nevoie de plimbări mai lungi, pentru a nu deveni obez. Şi cu alimentaţia trebuie să aveţi grijă tocmai din acest punct de vedere, căci va avea tendinţa să mănânce tot ce îi puneţi în castronel. Aşadar, porţii mici şi dese.

Aveți grijă să nu-l lăsați afară atunci când este soare puternic, pentru că riscă să facă insolație. De asemenea, nu-i place nici să stea la temperaturi foarte scăzute. Blana scurtă şi pielea deschisă la culoare reprezintă un mic pericol pentru Bulldogii englezi, de aceea trebuie scoşi afară doar la temperaturile potrivite şi vara trebuie să stea la umbră.

Cât de ușor se poate dresa un Bulldog englez

Bulldogul englez se dresează destul de ușor, dar să nu aveți pretenții de la el, în sensul că nu excelează la acest capitol şi nu este neapărat un animal care să se remarce prin inteligenţa debordantă. Va învăța repede comenzile de bază, dar nu-i place să facă lucruri care să-l solicite mai mult decât este cazul, fiind mai degrabă un boem decât un animal activ şi jucăuş. În schimb, va încerca să copieze ceea ce face stăpânul său.

Pentru a obține rezultate satisfăcătoare, trebuie să dați dovadă de răbdare, calm și multă blândețe. Aveți grijă să nu ridicați tonul sau să abordați o manieră severă, pentru că nu veți reuși să dresați un astfel de câine şi nu veţi face altceva decât să-l “stricaţi”.

Personalitate

Bulldogul englez este vioi, prietenos și jucăuș, în ciuda aspectului de câine greoi. Este blând și sensibil și îi place să stea lângă stăpânul său, căruia îi va fi loial. Are însă nevoie de multă afecțiune şi adoră să fie răsfăţat şi mângâiat.

În plus, se înțelege foarte bine cu copiii, de care va avea grijă și îi va proteja. Îi va lăsa să se joace cu el chiar și mai dur. Atenție însă atunci când mănâncă: nu este indicat să lăsați copiii pe lângă el, acesta fiind cunoscut ca un câine lacom şi nu va reacţiona bine dacă va avea impresia că cineva vrea să îl lase fără mâncare.

Nu-l deranjează nici prezența altor animale de companie. Totuși, poate deveni agresiv dacă este provocat, în special când vine vorba despre alți masculi, aşadar atenţie sporită în acest caz.

Puii de Bulldog englez

La o sarcină, femela dă naștere în medie la 3-5 pui. Aceștia vor fi născuți prin cezariană, din cauza formei pe care o are capul acestui câine. Altfel, căţeluşa va avea grave probleme de sănătate, chiar pot duce chiar şi până la moarte.

Aveți mare grijă la alimentație. Este un câine predispus la obezitate, așa că trebuie hrănit corespunzător chiar de la o vârstă mică. Așadar, nu exagerați nici cu hrana specială pentru câini, dar nici cu ce-i pregătiți în casă. În plus, încă de când este pui, Bulldogul englez preferă ca meniul să fie variat. În caz contrar, poate refuza să mănânce, chiar dacă e vorba de ceva ce înainte consuma cu plăcere.

Evitaţi să-i oferiţi recomense alimentare şi realizaţi-i un meniu bogat în nutrienţi, pe care să-l daţi în cantităţi reduse.

Câteva curiozităţi despre Bulldog englez

  • este un animal blând, dar curajos şi demn;
  • figura sa inspiră tenacitate şi curaj, fiind şi un câine docil;
  • nu îl scoateţi niciodată la plimbare pe vreme ploioasă sau cu umiditate ridicată;
  • are nevoie să-i număraţi caloriile, altfel se va îngrăşa fără să vă daţi măcar seama;
  • are nevoie de apă proaspătă la dispoziţie pe tot parcursul zilei.

Galerie FOTO cu patrupezi din rasa Bulldog englez

Doi Bulldogi Englezi la joacă reprezintă o imagine simpatică şi drăgălaşă a celor mai sensibili bulldogi
Doi Bulldogi Englezi la joacă reprezintă o imagine simpatică şi drăgălaşă a celor mai sensibili bulldogi
Ochii blânzi sau colţii ascuţiţi, ce vedeţi în această imagine
Ochii blânzi sau colţii ascuţiţi, ce vedeţi în această imagine
Pieptul său proeminent şi musculos este primul care va ieşi în evidenţă. Sau poate forma capului
Pieptul său proeminent şi musculos este primul care va ieşi în evidenţă. Sau poate forma capului
Un Bulldog Englez poate fi şi leneş, v-am mai spus
Un Bulldog Englez poate fi şi leneş, v-am mai spus
Un Bulldog Englez se va diferenţia de restul câinilor prin aspectul său de neignorat
Un Bulldog Englez se va diferenţia de restul câinilor prin aspectul său de neignorat

Nu te grăbi să cumperi această rasă. Mai bine o adopți!

Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din secțiunea Adoptă un Câine”. Sunt șanse mari să găsești Bulldog englez printre animalele oferite spre adopție.