Akita Inu

Akita Inu este una dintre cele mai vechi 14 rase de câini care au fost domesticite. În Japonia, este considerat simbol național și face parte din cele șapte monumente ale naturii în această țară.

Caracteristici și informații generale ale rasei Akita Inu

Origine: Japonia
Media de vârstă: 10-12 ani
Înalțime: 61-71 cm
Greutate: 34-50 kg
Temperament: Inteligent, curajos, devotat stăpânului, dar poate fi periculos cu persoanele străine
Dresaj: Trebuie făcut de o persoană cu experiență, care să știe cum să supună acest câine
Boli specifice: Probleme de ochi, displazia de șold sau torsiune gastrică
Culori: roșiatică, cafenie, tigrată, albă 

Este un câine de talie mare, cu capul lat, are o scobitură în mijlocul frunții, iar maxilarul este puternic. Nasul este negru, ochii sunt mici și închiși la culoare, iar urechile de asemenea sunt mici, triunghiulare și rotunjite la vârf.

Blana este dublă, cu un strat superior aspru, impermeabil, și unul inferior care are blană deasă și moale, iar coada este mai stufoasă.

Unul dintre avantajele rasei Akita Inu este acela că își face toaleta singur, exact ca și pisicile. Cu toate acestea, în perioada de năpârlire, este necesar un periaj mai des, pentru a înlătura părul în exces. Chiar şi aşa, blana lor spectaculoasă şi aspectul lor excentric, ieşit din comun, fac orice sacrficiu privind modul de îngrijire să merite tot efortul.

Din cauza taliei mari, este de preferat ca Akita Inu să fie ținut în curte, unde poate avea suficient loc pentru a face mișcare, dar nu va zice nu unei vieţi într-un apartament spaţios.

Cât de ușor  se poate dresa un Akita Inu

Trebuie menționat încă de la început că Akita Inu nu este ușor de dresat, sau cel puțin nu dacă dresajul este făcut de cineva fără experiență.

Fiind un câine puternic, care are tendința de a fi lider, acesta are nevoie de un dresaj ferm, prin care să învețe să fie supus stăpânului.

În cazul în care dresorul va ști cum să-și impună autoritatea, Akita Inu va coopera excelent.

Totuși, dresajul trebuie să fie destul de variat, pentru că acești câini au tendința de a se plictisi repede de aceleași comenzi și de a deveni încăpățânați. Aşadar, dresaţi Akita Inu căci este spre binele lor să fie bine socializaţi şi educaţi şi aveţi grijă pe mâna cui vă lăsaţi câinele la dresaj.

Personalitate

Akita Inu este un câine inteligent și devotat stăpânului, însă trebuie avută mare grijă atunci când se află în preajma copiilor. Își schimbă foarte repede comportamentul și în cazul în care ceva îl deranjează, poate reacționa destul de agresiv. În schimb, dacă cei mici nu îl necăjesc, Akita devine foarte protector cu ei. Dar are nevoie de atenţia voastră în permanenţă.

Este jucăuș, mai ales cu persoanele pe care le cunoaște, dar devine rezervat și neîncrezător atunci când intră în contact cu străini.

În plus, are nevoie de plimbări lungi, pentru a nu se plictisi. În cazul în care se plictisește, poate distruge curtea sau camera în care este ținut.

Akita nu se înțelege cu alți câini, mai ales dacă sunt de același sex, aşadar evitaţi să îi aduceţi “fraţi” acasă, căci nu îi va accepta şi veţi avea numai probleme.

Puii de Akita Inu 

Femela de Akita Inu poate naște de la 3 până la 12 pui, dar media este undeva pe la 7-8 pui. Încă din primele săptămâni, puiul de Akita Inu trebuie obișnuit cu oamenii, cu copiii sau cu alte animale, mai ales în cazul în care va sta în preajma acestora. În caz contrar, Akita Inu va avea tendința de a deveni agresiv, acesta fiind un câine destul de posesiv și teritorial.

Trebuie atenție sporită și la alimentație: puii au nevoie de un regim alimentar variat, mai ales din cauza faptului că această rasă este predispusă la balonări și la torsiune gastrică.

În plus, nu trebuie lăsat să se agite prea mult imediat după ce a mâncat sau după ce a băut apă, căci îşi va face greaţă şi va vomita.

Galerie FOTO cu patrupezi din rasa Akita Inu

Akita Inu este alert, se joacă în zăpadă şi îşi iubeşte stăpânii

Câteva curiozităţi despre câinii din rasa Akita Inu

  • au nevoie de socializare de la o vârstă extrem de fragedă dacă vreţi să trăiască alături de un alt câine, altfel nu va accepta în veci un alt animal în familie, mai ales dacă sunt de acelaşi sex;
  • nu sunt deloc potriviţi pentru stăpânii neexperimentaţi, aşadar Akita Inu nu trebuie să fie în niciun caz primul câine pe care l-aţi avut;
  • dacă este tratat greşit în timpul dresajului va muşca fără să stea pe gânduri;
  • contactul vizual este considerat ca o provocare de Akita Inu, vor răspunde într-un mod agresiv dacă îi veţi fixa cu privirea, evitaţi;
  • dacă îl duceţi la dresaj, neapărat acesta trebuie să fie făcut de cineva experimentat. Neapărat trebuie să fiţi în zonă atunci când el este supus exerciţiilor, nu trebuie să vă piardă din vedere, căci nu se va mai simţi în siguranţă cu dresorul său şi îl va vedea ca pe un străin şi va acţiona în consecinţă.

Nu te grăbi să cumperi această rasă. Mai bine o adopți!

Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din sețiunea Adoptă un Câine”. Sunt șanse mari să găsești Akita Inu printre animalele oferite spre adopție.

    Vrei sa adopti un animal?

    Adaugă emailul tău și află înaintea tuturor care sunt cele mai recente animale adaugate spre adopție. Uneori vei primi chiar și anunturi cu caini sau pisici de rasa!