Temperatura la câini. Care este valoarea normală și cum îți dai seama dacă are febră sau nu

Temperatura câinelui dumneavoastră este extrem de importantă pentru a stabili starea de sănătate a acestuia. Ca și în cazul oamenilor, și câinii pot face febră. Pentru a vă da seama când este cazul să mergeți la veterinar, trebuie să știți care este temperatura normală a unui câine și care sunt primele semnale care trebuie să vă îngrijoreze. Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că temperatura câinilor nu are aceleași valori cu cea a oamenilor. Acest lucru înseamnă că patrupedul dumneavoastră are temperatura ceva mai ridicată. Nu trebuie să vă speriați, este perfect normal.

Care este temperatura normală a câinelui

Astfel, câinii au, în general, o temperatură cuprinsă între 38,3 și 39, 2 grade Celsius. Dacă am aplica acest lucru unui om, ar însemna deja o febră destul de mare, în condițiile în care temperatura normală a corpului uman se învârte în jurul valorii de 37 de grade Celsius. Chiar dacă aceste animale au temperatura mai ridicată, acest lucru nu înseamnă că nu pot face febră. Și la câini temperatura poate scădea sau poate crește, exact cum se întâmplă în cazul oamenilor. Motivele pot fi diferite, astfel că, înainte de a vă panica, trebuie să cunoașteți câteva detalii legate de organismul câinilor.  De asemenea, este important de știut că temperatura câinelui va crește atunci când este foarte cald, atunci când aleargă prea mult sau chiar și atunci când este speriat.

Febra la câini. Cauze și moduri de tratare

Câinii pot face febră din mai multe motive. Unele dintre acestea sunt asemănătoare cu cele care se aplică și în cazul oamenilor. O infecție, o inflamație sau chiar un vaccin poate duce la creșterea temperaturii unui câine. Asta nu înseamnă neapărat că patrupedul dumneavoastră este în stare gravă. Bineînțeles că în cazul în care vedeți că temperatura sare de 40 de grade trebuie să cereți sfatul unui veterinar. De asemenea, și dacă observați că animalul dumneavoastră de companie are o temperatură sub 37,2 grade Celsius este un motiv de îngrijorare. În momentul în care câinele are febră, comportamentul său se va schimba destul de mult, deci cu siguranță veți observa că ceva nu este în regulă cu el.

Exact ca și un om care are febră, și câinele va fi letargic, nu va mai avea poftă de mâncare, nu va mai fi activ, poate avea chiar și frisoane sau va începe să gâfâie, fără să depună efort. În plus, și gingiile câinelui vă pot oferi informații legate de temperatura sa. Dacă sunt roșii sau foarte calde, mergeți la veterinar. Medicul îi va lua rectal temperatura câinelui și în urma investigațiilor paraclinice, va stabili exact care este motivul care a dus la febră. În general, hemoleucograma este prima care poate oferi detalii exacte legate de sănătatea animăluțului. Câinii care au febră au numărul de globule albe foarte crescut. De asemenea, medicul îi poate face câinelui și analize biochimice. În acest fel, se poate descoperi dacă vreunul dintre organele interne prezintă probleme de funcționare.

AFLĂ ȘI: Care sunt temperaturile normale la pisici.  Examenul microscopic, prin care se poate descopri prezența unor eventuali paraziți, sau analiza urinei reprezintă alte metode prin care medicul poate pune un diagnostic cât mai precis. După stabilirea cauzei care a dus la creșterea temperaturii, veterinarul va prescrie tratamentul corespunzător. Nu încercați să-i dați câinelui medicamente după ureche, pentru că există riscul de a-i crea probleme grave de sănătate.