Cum afectează frigul sănătatea câinelui și cum îl protejăm iarna

Frigul, zăpada și înghețul pot pune în pericol sănătatea câinelui dumneavoastră. În anotimpul rece trebuie să acordați o atenție sporită animalului de companie, în special atunci când îl scoateți la plimbare. Dacă pe jos este gheață, primele care vor avea de suferit vor fi lăbuțele. Din cauza frigului, pernițele se vor crăpa și în cazul în care nu sunt tratate aceste afecțiuni, pot duce chiar la infecții. În plus, sarea care este aruncată iarna pe jos pentru a topi gheața nu este deloc benefică pentru câini. Puteți evita această problemă dacă îi veți achiziționa câinelui o pereche de cizmulițe. În cazul în care pernițele s-au crăpat deja, este indicat să nu mai scoateți câinele în frig până la vindecarea rănilor de pe lăbuțe. Și cremele special concepute pentru astfel de probleme îl vor scăpa de duereri pe patrupedul dumneavoastră.

Urechile și nasul pot degera cel mai repede

Cel mai mult vor avea de suferit vârfurile urechilor și vârful nasului, dacă vă lăsați câinele să stea prea mult în frig. Temperaturile prea scăzute pot duce la degerături destul de grave. Așadar, plimbați câinele afară doar câteva minute, chiar dacă veți face asta de mai multe ori pe zi decât atunci când vremea este plăcută. Bineînțeles că trebuie să ținem cont și de rasa din care face parte câinele. Ciobănescul german, Husky sau Akita nu vor avea nicio problemă cu frigul și cu zăpada, chiar dacă vor sta afară mai mult timp. De cealaltă parte, câinii de talie mică sau cei a căror blană este scurtă, au nevoie de atenție sporită. O hăinuță îi poate ajuta să suporte mai bine frigul.

Pneumonia și gripa, principalele boli iarna

Exact ca și oamenii, și câinii pot suferi infecții grave ale căilor respiratorii, mai ales în sezonul rece. Gripa și pneumonia sunt principalele boli cu care se poate alege patrupedul dumneavoastră, în special dacă este ținut doar în curte. Din cauza frigului, imunitatea organismului scade, ca și în cazul oamenilor, și atunci îmbolnăvirea poate apărea mult mai ușor. Dacă observați că animalul tușește, nu mai are poftă de mâncare și respiră greu, apelați la ajutorul medicului veterinar. Pe site-ul www.animalepierdute.ro avem o bază de date uriașă cu câini și pisici din România oferite spre adopție. Verifică numeroasele anunțuri din secțiunea Adoptă un Câine. Sunt șanse mari să găsești rasa ta preferată printre animalele oferite spre adopție.

Citește și: