10.02.2021
de Sorin-Marian
Terapia Asistată de Animale este un concept relativ nou şi necunoscut în România. La noi în ţară există de puţin timp centre de terapie cu câini, în care există astfel de animăluţe care au „darul” de a funcţiona ca un psiholog.
Aceşti câini sunt dresaţi şi intens pregătiţi pentru a depista boli precum cancerul, depresia recurentă. Există câteva astfel de centre, dintre care amintim Asociația Clubul Câinilor Utilitari, Dogtors precum şi Dogassist.
Prima asociaţie există din 2020 şi, la fel ca cealaltă, se bazează pe o activitate de voluntariat în proporţie de 100%. Oamenii care lucrează în astfel de centre sunt voluntari, care îşi dedică timpul liber unor astfel de cauze. În cadrul Asociaţiei Clubul Câinilor Utilitari există două direcţii în care căţeluşii sunt utilizaţi.
Vorbim de Terapia Asistată de Animale, împreună cu Activităţile Asistate de Animale. Terapia este una complementară, asociată cu alte terapii, în timp ce activităţile ţin de petrecerea timpului liberu cu un astfel de câine.
Terapia cu Câini se face într-un cadru organizat, respectând un algoritm bine stabilit. Aceasta se desfăşoară pe parcursul uni interval de timp prestabilit. Atât câinele, cât şi cel care îl mânuie în timpul sesiunii trebuie să cunoască dinainte problema şi nevoile pacientului.
În cadrul terapiei lucrează mai multe persoane, echipa este formată, în funcţie de nevoi, de câinele „terapeut”, handler-ul său (cel care îl controlează), un psiholog, un psihoterapeut, un asistent social şi un medic. Este, astfel, realizată o echipă multidisciplinară, care lucrează în scopul vindecării pacientului şi de aceea sunt obţinute rezultatele relativ des.
La Terapia cu Câini procesul de vindecare este unul continuu, este atent observat de toţi specialiştii, în care pacientul se regăseşte pe sine şi scapă de problemele de sănătate.Terapia se face pe persoane cu afecţiuni oncologice, autism, copii care au Sindromul Down.
Activităţile cu câinii din aceste asociaţii ajută foarte mult pacienţii de orice vârstă, de la copii şi până la bătrâni, şi au rolul de a scădea nivelul de stres şi anxietate, cresc socializarea şi dezvoltă abilităţile de îngrijire.