11 detalii surprinzătoare pe care nu le știai despre câinele tău

Câinele este considerat drept cel mai bun prieten al omului și pe bună dreptate. Cine are un câine în preajmă știe deja ce înseamnă o bucurie sinceră și cât de multă afecțiune îți oferă animalul de companie după o zi obositoare la muncă. Este adevărat că fiecare câine se poate bucura în felul lui, dar totuși există câteva lucruri pe care toți cățelușii le fac. Întinsul pe spate pentru a fi mângâiat pe burtică sau săritul direct pe stăpân sunt doar două exemple de manifestare a fericirii. Pentru a înțelege mai bine comportamentul animalului tău de companie, trebuie să cunoști anumite detalii despre felul în care acesta te vede.

Câinii recunosc și fața stăpânului, nu doar mirosul

Din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au dat seama că sunt recunoscuți de câinii lor după miros. Este perfect adevărat, dar există studii recente care au demonstrat că aceste animale recunosc la fel de bine și fețele persoanelor pe care le întâlnesc, în special dacă este vorba despre oameni cu care intră mai des în contact. Acest aspect are o explicație foarte simplă: câinii au preluat foarte mult din comportamentul lupilor, mai exact o anumită parte din creier care îi ajută să facă mult mai repede legătura între fețele pe care le observă des. Asta nu înseamnă că lupii recunosc fețele oamenilor, dar fiind animale care trăiesc în haită, se recunosc între ei și după fețe.

Câinii văd în culori, nu în alb și negru

1. Acum că ați aflat cum vă recunoaște câinele dumneavoastră, este bine să știți și alte detalii care vă vor impresiona cu siguranță. Iată câteva lucruri pe care nu le știați până acum: 2. Contrar așteptărilor, câinii văd în culori, nu doar în alb și negru, cum este cazul altor animale. Bineînțeles că ei nu pot distinge toate nuanțele, așa cum o fac oamenii. 3. Puii dorm extrem de mult în primele săptămâni de viață, peste 90% din timp, așa că dacă aveți un cățeluș în casă și ați dori să fie mai jucăuș, nu vă speriați. Totul este în regulă cu el. 4. Așa cum oamenii se diferențiază între ei prin amprentele digitale, și câinii au ceva unic. Este vorba despre nas. 5. Și dacă tot vorbim despre nasul câinelui, trebuie să știți că acesta este umed în permanență cu un scop bine definit. Mucoasa secretată de nas îl ajută să adulmece mirosurile și să le rețină. 6. Mirosul câinelui este de cel puțin 10.000 de ori mai bun decât cel al omului. Și aici nu vorbim de câinii de rasă. Unii dintre ei pot ajunge la diferențe amețitoare: un simț al mirosului de până la 100.000 de ori mai ascuțit decât al omului. 7.  Câinii au glande sudoripare doar în pernițele de la lăbuțe și nu pe tot corpul. 8. Câinii și oamenii sunt singurele specii care au prostată. 9. Câinii au între 279 și 282 de oase și 42 de dinți. Oamenii au 206 oase la maturitate și 32 de dinți. 10. La vârsta de un an, câinele ar putea fi comparat cu un adolescent de 15 ani, din punct de vedere al maturității psihice. Deci fiți blând și încercați să nu aveți pretenții exagerate de la animalul dumneavoastră. 11. Puii celebrilor câini dalmațieni se nasc albi. Simpaticele pete negre apar o dată cu înaintarea în vârstă.

Citește și: